Textíliák, melyekkel a lakás otthonná válik

Hírek

hirek

Fényáteresztő függöny - anyagismeret: organza

2017-05-13

A voile függönyök bemutatását követően rátérünk arra a fényes, kimagasló fényáteresztő képességű organzára, melyből néhány évvel ezelőtt nagyon sok függönyt varrtunk. Szeretjük, mert csillogó, a napfénytől a teret szinte átszínező jellegzetessége különleges hatást kölcsönöz a lakásnak.

Mi is az organza függöny?

Az organza egy olyan vékony, áttetsző, mégis kemény, gyűrődő függönyanyag, mely műszálból készül. Létezik belőle matt fényű, de találhatunk kiemelten fényes organzákat is, akár hímzett változatban. 

Az ilyen fényáteresztő organza függöny egyik fontos jellegzetessége, hogy képes megfesteni a teret: színes organza esetében a rajta átszűrődő fény szinte felveszi a függöny színét. 

A voile alapanyaghoz viszonyítva egy ilyen függöny kevésbé kelt természetes hatást és a kezelése is körülményesebb, jobban gyűrődik, mint a többi fényáteresztő függönyanyag. Mosógépben ugyan 40 fokon mosható, ám nem javasoljuk úgy felakasztani az ablakhoz, hogy ne vasalnánk át alacsony talphőmérsékletű vasalóval, mert a mosógép kímélő, szintetikus programját követően is erőteljes gyűrődések keletkeznek az anyagon. Ezt lágyíthatjuk azzal, ha egy-egy függönyt önmagában mosunk ki és nem teszünk be több darabot egyszerre.

Nedvesen felakasztva az ablak előtt megszárad.

Ugyan az organza nem a hálás függönyanyagok közé tartozik kezelését tekintve, szeretjük, mert szépen kivasalva fényes hatást ad otthonunknak, a csillogást pedig mindenki szereti☺

 

ELŐNYÖK tehát:

  • kiemelt fényáteresztő képessége van
  • szépen színezi a teret

 

HÁTRÁNYA:

  •     könnyen gyűrődik és tisztítása emiatt körülményesebb

 

TIPP: tekintse meg széles organza-kínálatunkat és díszítse otthonát e praktikus, letisztult függönnyel!