Textíliák, melyekkel a lakás otthonná válik

Hírek

hirek

BLOG: Tippek a megfelelő függöny kiválasztásához

2017-08-17

A függöny nemcsak funkcionális, hanem nagyban hozzájárul a helyiség hangulatához is. Az első költözésemnél realizálódott bennem, hogy a megfelelő függöny megtalálása nem is olyan egyszerű feladat. Miután beszereztem a bútorokat, és nagyjából minden a helyén volt, úgy éreztem, hogy nem teljes a kép, hiányzott valami, amitől igazán otthonossá vált volna a nappali, majd amikor felraktam a függönyt, hirtelenjében megvilágosodtam: igen, ez kellett ide!

A délutáni órákban, amikor beszűrődött a halvány fény a textílián keresztül, sokkal jobban esett kortyolgatni a kávét. Azonban annyiban nem volt teljes a kép, hogy - mivel első vásárlásról van szó - elkövettem némi hibát, többek között az anyag választását (túlságosan porosodott), illetve a méretét is: túl hosszút sikerült beszereznem. Ezután döntöttem úgy, hogy feltérképezem az összes lehetőséget, az összes weboldalt, képkeresőt, webshopot, hogy a tökéletes függöny többé ne csak elképzelés, hanem valóság legyen. Na de térjünk a tárgyra; megosztom veletek, hogy milyen dolgokra jöttem rá a kiválasztás során:

0.    Mindenek előtt a tervezés

Még mielőtt belekezdenénk a nézelődésbe, képzeljük el, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni a függönnyel, illetve hogy pontosan milyen céllal fogjuk azt használni (sötétítés vagy fényáteresztés), továbbá mérjük le az ablakot, és döntsük el, milyen hosszúságú függönyt szeretnénk hozzá. Nekem az onlinetexil.hu volt a végső állomás, ahol megtaláltam az ideálisat. Mivel a lakásom belmagassága nem túl nagy, a legtöbb függöny túl hosszúnak bizonyult. Azonban nem kell aggódnotok, ha a széles kínálat sem elég, csináltatni is tudtok függönyt, teljesen egyedi méretezéssel, dekorral.


Függöny - Tippek a megfelelő függöny kiválasztásához

1. A karnis legalább olyan fontos, mint a függöny

Ha már a függöny választékról votl szó, megemlíteném a karnis választékot is: óriási! Nem kell mást tennünk tehát, mint átgondolni: milyen bútorok vannak a szobában? Milyen a fal színe? Milyen függönyt akasztok majd rá? Ezek után (a teljes összhangot figyelembe véve) válasszuk ki a karnist, amit egyébként különböző végdíszekkel is megspékelhetünk, sőt, ha kreatív kedvünkben vagyunk, akár mi is festhetünk egyet (akár natúr fára, akár fémre).

2. Az én gyenge pontom: a függöny mérete

Fényáteresztőknél az általánosan bevett gyakorlat a karnis hosszának duplája, amennyiben a szoba mérete is engedi. (Remélhetőleg az ablak mérete és szoba összhangban vannak, láttam már erre is ellenpéldát.) Amennyiben sötétítés vagy dekoráció a célotok, akkor az anyagból körülbelül 140 cm széles oldalsál már elegendő lesz.
 
Érdemes képben lenni a trendekkel is, amennyiben nem írja felül saját ízlésvilágunk. Én például - akár divat, akár nem - megveszek a rövidebb (szinte funkció nélküli) bajoros függönyökért is:

3. A díszítés különféle módja

Ha már beszereztük a függönyünket, további lehetőségeink vannak magára a díszítésre is. Gondoljunk csak masnikra (akár a függöny anyagából, akár szalagokkal átkötve az anyagot), az anyag feltűzésére vagy csiptetők használatára. A vasalás módja is meghatározza a függöny hangulatát: a végeredmény lehet hullámos, cikkcakkos, szögletes, persze anyagtól függően. Behúzáshoz használhatunk behúzószalagot, amely egyben tartást is ad.

Függöny díszítés: Behúzáshoz használhatunk behúzószalagot, amely egyben tartást is ad.


4. Porosodás

A porosodás problémáját már említettem. Ezt könnyen ki lehet küszöbülni a megfelelő textúra kiválasztásával, sőt, a színválasztásnál is érdemes olyat választani, amelyen kevésbé látszódik az idő vas foga. Én személy szerint a szürkéket kedvelem, be is váltak, de nyilván úgy, hogy a lakásban a bútorok is fehére-bézs-szürke-fekete színűek.

5. Mosás és szárítás

Mivel a függönyök többsége 100%-ban poliészter, így nem kell attól tartunk, hogy mosás közben összemennek. Vásárláskor érdemes még átgondolni, hogy méretét tekintve belefér-e mosógépünkbe, illetve jó tanácsként minden mosás előtt áztassuk be az anyagot, hogy később már ne a saját poros, szürke levében forgolódjon. A szárításnál mi sem egyszerűbb: zárt térben (mivel a nedves anyag még több port vesz magára) lógassuk fel, így az anyag kihúzza magát. A vasalás pedig stílus, illetve kedvfüggő. 

6. A függöny nem csak az ablakunkra való!

A függöny nemcsak az ablakunkon, hanem a nappali falán is jól mutathat, akár gyerekszobát kuckósítva, akár az olvasósarokban elhelyezve, ahogy a képen is látható:
 
Merjetek kreatívak lenni! :)